به گزارش میراثآریا، مصطفی دهپهلوان رییس پیشین پژوهشگاه در مراسم نکوداشت هفته پژوهش ۱۴۰۳ با تبریک و شادباش این هفته و قدردانی از همکاران این مرکز برای انجام اقدامات پژوهشی با ارزش تصریحکرد: این هفته فعالیتهای گستردهای در همکاری با سایر نهادهای پژوهشی در قالب نشستهای تخصصی صورت گرفت.
این دانشیار دانشگاه تهران گفت: امسال پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری با هدف برقراری ارتباط با سایر مرکز پژوهشی و تعامل علمی با قدرت و توانایی در نمایشگاه بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار ایران شرکت کرد.
دهپهلوان با اشاره به اینکه امروز به شدت در کشور دو خلاء بزرگ داریم تصریحکرد: یکی مأموریت محور نبودن دانشگاهها و فعالیت از حجر تا قجر آنهاست که باید بر اساس نیازهای جامعه این مراکز به سمت انجام مأموریتهای جدی بروند . خلاء بعدی عدم شبکهسازی علمی است که نتوانستیم این شبکهسازی را برای تعمیق دانش بدرستی بکار ببریم و فعالیتها بصورت جزیرهای در حال انجام است.
این باستانشناس افزود: امروز ما بحرانهای میراثی زیادی در حوزه میراث ناملموس و ملموس کشور داریم . در این میان کلید واژهای داریم به نام میراث در خطر و بخش عمدهای از فعالیتهایمان را در این حوزه متمرکز کردیم. در این راستا دانشی را که نشود منفعت آن را به جامعه منتقل کرد دانش سودمندی نیست.
او در ادامه با اشاره به این سخن از الإمامُ علیٌّ علیه السلام: وَ اعلَم أنَّهُ لا خَیرَ فی عِلمٍ لا یَنفَعُ ، و لا یُنتَفَعُ بِعِلمٍ لا یَحُقُّ تَعَلُّمُهُ : بدان که در دانش ناسودمند خیری نیست و آموختن دانشی که سزاوار آموختن نیست، سودی ندهد افزود: دانش ناسودمند خیری در آن نیست. و اگر این دانش به جامعه منتقل شود سودمند نیست.
دهپهلوان افزود: در پژوهشگاه در دهههای گذشته اطلسها و بانکهای اطلاعاتی در حوزههای باستانشناسی، زبانشناسی، ابنیه و بافت، مردمشناسی و .. فراهم شده ولی هیچگاه نشده که این پژوهشها «اپن سرس» شود و روی جامعه علمی کشور که سعی کردیم در این حوزه گام برداریم و بتوانیم این اسناد و مدارک را در دسترس جامعه علمی کشور با کمک سازمان نقشه برداری انجام دهیم.
رییس پیشین پژوهشگاه تصریحکرد: ما در بدو شروع کار در پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، در مجوزهای باستانشناسی بندی را اضافه کردیم مبنی بر اینکه حقوق علمی این پژوهش و کاوش تا پنج سال متعلق به شماست و پس از آن باید در خدمت جامعه علمی کشور قرار گیرد زیرا که جامعه دانشگاهی ما خیلی محروم از نتایج این دستاورهاست که در این مرکز انجام شده است. امروز متأسفانه از اسناد طبقهبندی شده برای گزارشهای باستانشناسی و گزارش یک فعالیت علمی یاد میشود.
او با اشاره به اینکه برخی از کاوشگران ما هنوز گزارش کارشان را ندادهاند و محوطههای بسیاری هستند که در سطح کشور از بندرگاهها تا آتشکدهها کاوش شدهاند ولی ما حتی یک صفحه از آن گزارشها در پژوهشگاه و مرکز اسناد نداریم اظهارکرد: اینها سرمایهها و منابع فرهنگی کشور ما هستند. ما درس میگیریم از دکتر سید سجادی سرپرست کاوشهای شهر سوخته ... ایشان دهها کتاب و مقاله از کاوشهای این محوطه ارائه کردند و ما باید به این سمت بریم و این نگاه پوسیده امنیتی را نسبت به منابع فرهنگی داشته باشیم زیرا که این کارها اتلاف منابع کشور محسوب میشوند.
دهپهلوان با بیاناینکه امیدوارم پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، در سالهای آینده به سمت شبکهسازی علمی در سراسر کشور برود تصریحکرد: ما اقدامات گستردهای را در این راستا نظیر راهاندازی شورای پژوهشی استانها برداشیم ولی با وجود تلاشهای بسیار نتوانستیم آن را به حرکت درآوریم.
انتهای پیام/
نظر شما